GULASZ PIWNY Z KURCZAKIEM

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (można więcej jak ktoś lubi)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cała pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 300ml WOŁOMIŃSKIEGO LAGERA
  • sól i pieprz
    Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć mięso. Podsmażyć 5 minut. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć 2 minuty. Dodać paprykę słodką i ostrą oraz puszkę pomidorów krojonych. Przesmażać jeszcze 5 minut i dolać 300ml piwa Wołomiński Lager. Przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania spróbować i ewentualnie dosolić i dopieprzyć do smaku.
    Podawać z pokrojoną bagietką, bułką lub kajzerką.