GULASZ PIWNY Z KURCZAKIEM
- 2 łyżki oliwy z oliwek (można więcej jak ktoś lubi)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- cała pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- puszka pomidorów krojonych
- 300ml WOŁOMIŃSKIEGO LAGERA
- sól i pieprz
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć mięso. Podsmażyć 5 minut. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć 2 minuty. Dodać paprykę słodką i ostrą oraz puszkę pomidorów krojonych. Przesmażać jeszcze 5 minut i dolać 300ml piwa Wołomiński Lager. Przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania spróbować i ewentualnie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Podawać z pokrojoną bagietką, bułką lub kajzerką.